Du læser sikkert dette, fordi du tænker på, hvordan man laver keramik eller bliver keramiker.
Keramikkursus eller YouTube
Et keramikkursus kan være et rigtig godt sted at starte, især hvis læreren er en udøvende keramiker. Man kan finde videoer af stort set alle teknikker på YouTube. Jeg synes imidlertid, at det at se tingene i den virkelige verden kan være utroligt givende. Hvis du spørger læreren venligt, kan hun/han måske hjælpe dig med tips og tricks til at indrette dit eget lille keramikstudie, valg af ovn, og så videre. Det kunne f.eks. være, hvad du skal tænke på, hvis du vil købe en drejeskive. Lad dig ikke skræmme af, at du måske er den på holdet/kurset, der ved mindst om at lave keramik og har den mindste erfaring med keramik. De fleste af os har været der på et tidspunkt. Tit er det sådan, at de samme kursister tager det samme kursus/hold om og om igen for at udvikle sig videre, få inspiration og for at være i et keramikfællesskab. Mange af dem har sikkert lyst til at give dig feedback på de ting, du laver, og dele deres spændende erfaringer med keramik. At lære at ælte ler på den rigtige måde er meget lettere at lære, når man ser det blive gjort foran sig, synes jeg.
Nogle keramikhold laver udstillinger af den keramik, der bliver lavet. Det kan være utroligt spændende og sjovt at deltage i. Hvis du bor et sted, hvor der ikke er et keramikhold, du kan gå på, er det måske en mulighed at besøge en lokal keramiker og se, hvordan de arbejder i deres ofte små værksteder.
YouTube, Pinterest og Instagram er gode steder at finde inspiration og teknikker. Pinterest er især godt til at få ideer til, hvordan man laver keramik.
Der er bare én ting, der kan være vigtigt at tænke på, som jeg har hørt flere sige. De sagde alle, at mine gode idéer allerede er lavet af andre, og det tager noget af motivationen fra mig. Hvis du får det sådan, tror jeg, det er en god idé at stoppe med at se, hvad andre laver på sociale medier. Tro på dig selv – din keramik er unik på sin egen helt specielle måde. Prøv at tilføje dit eget touch til keramikstykket. En god idé til at gøre det kan være at efterlade spor fra processerne – fingeraftryk, uperfekte kanter osv. Det kan give et mere organisk udtryk og gøre keramikken unik. Læs mere om wabi sabi om at skabe med uperfekthed her.
Læs mere om, hvor du kan lave keramik og se keramik, hvis du bor i Aarhus-området, her.
Drejeskiven er ikke den eneste måde at lave keramik på
Måske har du set Ghost for mange gange :) der findes flere mindre kendte måde at lave keramik på. Håndbygning pladeteknik, pølseteknik og gipsforme. Endda muligheden for at lave sine egne gipsforme.
Jeg valgte håndbygning fordi jeg har rygproblemer og havde svært ved at sidde ved en drejeskive i lang tid af gangen. Selvfølgelig er det muligt at blande teknikerne. Fx kan du lave en vase på drejeskive og så lave en støbeform af den bagefter. Hvis du gerne vil lave skulpturer kan en extruder være en mulighed se link.
Skulpturer kræver ofte hånd bygningstekniker. Et godt tip er at man kan mixe papir ind i leret så det bliver mere stift. Så hvordan laver man keramik, der er virkelig mange måder at gøre det på.
3D printning og keramik fungere godt sammen hvis man ønsker at lave sine egne støbe forme af gips, det er uden for denne artikels omfang, men her er et link.
Her kan du se hvordan man laver en gipsform.
Se mere om, hvordan værket er lavet her.
Hvis du ikke har mod på at lave din egen støbe form. Findes der et bredt udvalg du kan købe.
Scili
Hvad med en mini drejeskive 🙂
Ler - ingen keramik uden ler
Det er i nogle lande, som her i Danmark, muligt at gå ud og grave ler op og bruge det til keramisk arbejde, men de fleste af os vælger nok at købe det. Der er virkelig mange forskellige lertyper at vælge imellem.
Taylor Heery Unsplash
Liste med lertyper
Porcelæns ler
Det stammer fra Kina for mere end 2000 år siden. Det kan brændes ved meget høje temperaturer, op til 1300 C. Dette ler har en meget speciel evne, hvis det er tyndt nok, bliver det gennemsigtigt og kan bruges i lamper. Porcelæns ler er meget plastisk at arbejde med. Det er den lerart, der skrumper mest under brændingen, op til 20 pct.
Stentøjs ler
Det kan brændes ved en høj temperatur, omkring 1250 C. Derudover har det den fordel, at det er meget stærkt. Hvis du vil lave noget, der er beregnet til udendørs brug, bør du vælge stentøjs ler, da det kan modstå frost.
Lertøjs ler
Dette skal brændes ved lavere temperaturer, omkring 1050 C, sammenlignet med stentøj lers 1250 C. Det er muligt at opnå meget rige og forskellige farver, men det færdige keramik er ikke nær så stærkt som stentøj.
Terracotta ler
Meget orange af natur, bruges til havepotter, mursten osv. Det brændes omkring 1100 C.
Lavbrændt ler
Ler, der brændes under 1000 C. Det bruges normalt til udendørs brænding på bål.
Papir ler
Jeg nævner dette, fordi det er velegnet til at bygge ting hurtigt på en nem måde fordi det er meget mere stift. Du behøver ikke maskiner til at blande det. Tag en osteskærer og skær et stykke ler. Læg et lag papir på det, derefter et andet lag ler osv.
Overvejelser ved valg af ler
Chamotte er brændte bitte små stykker ler der blandes i mange typer ler for at gøre det lettere at modellere, men til gengæld gør det den færdige overflade mere ru, hvilket ikke altid er ønskeligt. Hvis du bruger en lerart med høj chamotte, kan det være meget hårdt for dine hænder ved drejeskiven.
Før du vælger ler til et projekt, er det en god ide at tænke over lerets farve. Den samme glasur vil se meget anderledes ud på lyse eller mørke stentøjsler, f.eks.
Husk, det er muligt at blande forskellige ler typer sammen, bare sørg for at overholde brændingstemperaturerne. Bland ikke lertøjs og stentøj ler sammen. To forskellige farvede stentøjsler er okay, eller stentøj og porcelæns ler.
Overskydende ler kan genbruges ved at lægge det i blød i vand i en dag og derefter tørre det på gipsplader. Gipsplader tager et stykke tid om at tørre når de bliver våde, så det kan være en god ide at havde flere gipsplader.
Tørring af ler
Når ler tørrer, går det igennem 3 stadier.
Plastisk stadie
Leret er meget blødt og kan formes meget let, men det kan ikke bære sin egen vægt.
Læderhård stadie
Leret bliver nu stærkere og kan bære sin egen vægt, men det mister en stor del af sin fleksibilitet. Du kan stadig forme det, men ikke så meget, for så revner leret. For at sætte to læderhårdere stykke keramik sammen, skal du risse det og påføre slikker. Slikker er lavet ved at tage lerrester og tilføje vand til det. Lad det stå i et stykke tid. Konsistensen skal være som yoghurt. Du kan ikke fastgøre plastisk ler til læderhård ler.
Tørt stadie
Leret er nu klar til forglødning og er meget skrøbeligt. Det er muligt at runde kanterne med en våd svamp, men påfør ikke for meget vand. Leret ser nu mere gråt ud. Når det har nået dette stadie, bør det have ophørt med at føles koldt. For at reparere revner i tørt ler, skal du påføre lidt eddike på dem og glatte dem ud.
Tørretider vil afhænge meget af luftfugtigheden og temperaturen; større, tykkere stykker kan tage op til 14 dage at nå tørt stadie. Kanter kan dækkes med plastik for at forhindre revner, da de tørrer hurtigere. Det er også muligt at pakke plastik omkring hele stykket for at forsinke tørringen og holde leret på et bestemt stadie. Ler kan ikke lide at blive tørret for hurtigt; varmeblæsere kan få leret til at tørre hurtigere, men øger risikoen for revner. Hvis du gør det, skal du sørge for at fordele varmen over hele stykket. En anden smart måde at tørre ler på er at fylde bunden af en plastkasse med gips, så kan du tilføre fugt, lukke kassen, og på den måde kontrolleres fugtigheden.
Ler tørrer hurtigere på gipsplader, da gipsen suger vandet ud af leret. 🙂
Hvordan laver man keramik og hvordan glaserer man keramik?
Dette kunne være en artikel i sig selv, da det kan være svært at mestre, men også meget givende. Hvis du er helt nybegynder, kan du blive overrasket, som jeg blev. Glasurer ligner slet ikke almindelig maling; de kan have én farve, når du påfører dem, og derefter blive en helt anden farve, når de brændes.
Først og fremmest, spring dette over, hvis du deltager i en keramikklasse. Hvis du opretter et lille studie derhjemme, skal du forsøge at holde glaseringen simpel i starten og købe et par færdige blyfri glasurer. Hvis du er i tvivl, så spørg leverandøren. Husk at kontrollere temperaturerne glasurene kan brændes ved. Stentøjsglasurer er sandsynligvis det du skal starte med, leret skal selvfølgelig også være stentøjler. Lav nogle glasurprøver på lerstykker (for eksempel rektangler). Først et tykt lag på 1/3, derefter et tyndt lag på 1/3 og intet på de sidste 1/3. Nu kan du forudse, hvordan glasuren vil se ud på din keramik; meget værdifuldt. Husk, at den samme glasur ikke vil se ens ud på mørk og lys stentøjler, så ideelt set bør du have en glasurprøve på både mørk og lys stentøjler. Hvis du har mange glasurer, skal du nummerere glasuren og det tilsvarende nummer på prøven selv.
Hvis du deltager i en keramikklasse, har de sandsynligvis mange forskellige glasurer og en væg fyldt med glasurprøver, og hvis du er heldig, har de taget billeder og skrevet ned, hvordan glasurerne ser ud oven på hinanden og på forskellige lerarter.
Hvordan glaserer man keramik? Du kan bruge en pensel, dyppe det i glasuren, hælde glasur over det, sprøjtemale det med glasur (husk ventilation og maske, hvis du sprøjtemaler) eller bruge en kombination af disse teknikker. Jeg vil foreslå, at du starter med at dyppe og hælde, da det er det nemmeste at mestre. Du har brug for en plastik krukke til at hælde glasur og en keramikdrejeskive til at placere stykkerne på. Tang kan være nyttig, når du dypper keramik i glasuren. Personligt elsker jeg at male min keramik, fordi det kan give et mere organisk malet look sammenlignet med sprøjtemaling, der ser mere industriel og perfekt ud. Hvis du finder den rigtige glasur og en god pensel, er det muligt at male den på en måde, der får den til at se næsten lige så perfekt ud som sprøjtemaling. Husk at keramik stykket skal være forglødt først, under forglødning må der ikke være glasur på stykket.
Ting at huske ved glasering
Husk at omrøre glasuren grundigt, hvis den har bundfald (skilt sig).
Støv på stykket og fedt kan skabe mærkelige pletter, men du kan rense stykket med en let fugtig svamp.
Bunden af et stykke må ikke have glasur på, da det kan klæbe sig fast til ovn hylderne, men du kan fjerne glasuren, der er havnet på bunden, med en svamp. Der fåes små metal stativer keramikken kan stå på hvis de skal glaseres under bunden.
Nogle glasurer har en tendens til at løbe under brændingen; selvom det kan give meget cool effekter, kan det også få dit stykke til at klæbe til hylderne. Prøv at eksperimentere med løbende glasurer ved at placere dem højere op på stykket og lad dem løbe ned over en ikke-løbende glasur eller rå ler nederst.
Prøv at undgå for tykke lag af glasur, da det kan få glasuren til at se mærkelig ud, når den brændes. Når du sprøjter glasurer, kan det være svært at vurdere den præcise tykkelse af glasuren, så brug en keramisk nål til at teste tykkelsen ved at ridse overfladen.
Husk at lege med glasuren. Det kan skabe en smuk effekt at lægge glasurer oven på hinanden, men selvfølgelig kan det som alt andet i livet overdrives.
Husk altid, at hvis keramikken er beregnet til at spise eller drikke fra, skal glasuren være blyfri. Overfladen skal være glat, ikke ru, ellers vil den samle bakterier og kan ikke rengøres tilstrækkeligt. Hvis du sælger keramik på en større skala, kan det være påkrævet at få det testet i et laboratorium.
Malertape eller voks er praktisk, når du vil dække et område fra glasur.
Tag noter eller billeder af det, du har gjort. Det kan være svært at huske næste gang, du vil reproducere det.
Jeg gemte det bedste tip til glasering til sidst. Husk, at du kan brænde keramikken igen, ikke kun hvis du ikke kan lide resultatet, men også for at skabe seje effekter. Det kan være nødvendigt at tage noget af bundfaldet i bunden af glasurbøtterne for at få det til at hæfte på overfladen. Du kan brænde det igen mange gange, hvis du ønsker det. Selvom jeg ved, at det ikke er miljøvenligt.
Hvordan glaserer man keramik, jo det kan gøres på rigtig mange måder. Det er også sjovt at bruge pipetter, så glasuren løber ned over områder af keramikken.
Keramikovne og brænding
Selvom elektriske ovne er den mest anvendte ovntype, har jeg lavet en kort beskrivelse af andre ovntyper, hvis du er interesseret; hvis ikke, skal du blot springe til brænding.
Elektriske ovne
Den mest anvendte ovntype, da den er den nemmeste at bruge. En elektrisk ovn udsender varme i stedet for forbrænding. Dette kan kun skabe en oxideret atmosfære i modsætning til andre ovntyper. Hvis du er nybegynder og bygger din egen værksted, skal du vælge en elektrisk ovn og overveje eventuelt en supplerende raku-ovn, hvis du har udendørs plads. Topfyldte ovne billigere end frontfyldte ovne, men frontfyldte ovne er normalt meget nemmere at fylde og er ofte mere økonomiske i forhold til energiforbrug. Husk, at en mellemstor ovn trækker meget strøm, og du skal muligvis bruge specielle elektriske installationer for at tilslutte den. Nabertherm Top45 er et eksempel på en topovn link
Gasovne er lidt sværere at bruge, selvom de nyeste har elektroniske styringsmekanismer. Fordelen ved en gasovn er, at det er muligt at kontrollere atmosfæren inde i ovnen. Du kan vælge mellem en oxideret atmosfære eller en reduceret atmosfære inde i ovnen, hvilket har stor indflydelse på, hvordan glasurerne vil se ud.
Træfyrede ovne kan producere et meget specielt og interessant udseende. De kræver meget tid, da de skal passes under brændingen, og hver brænding er ret dyr, medmindre du har masser af træ til rådighed. Der findes mange forskellige typer træfyrede ovne, men det er ud over omfanget af denne artikel.
Tunnelovne er virkelig seje, hvis du bygger meget store keramikstykker, og hvis du kan finde en. Det er en industriel ovn, der bruges i f.eks. murstensfabrikker til at producere mursten. Her i Danmark har vi kun en fungerende murstenfabrik, men nogle keramikere får lov til at placere deres store stykker keramik i tunnelovnen. Under processen bevæger togvogne sig gennem tunnelen i hele brændingsprocessen.
Rakuovne er grundlæggende en brugt olietønde, skåret åbent i toppen og derefter isoleret med en hylde i bunden og en eller to gasbrændere i åbne huller i bunden. Du skal først forgløde keramikken samt bruge specielle raku glasurer. En rakuovn fungerer ved cirka 900 C. Raku-keramik er ikke så stærk som stentøj og kan være lidt skrøbelig, men til gengæld kan den være virkelig smukt. En rakuovn fungerer sådan. Keramikken opvarmes til cirka 900 C, og når den gløder, fjernes den med tænger og placeres derefter i savsmuld for at skabe en reduktions atmosfære. Tiden, som stykkerne tilbringer i luften, og andre faktorer påvirker, hvordan keramikken ser ud. Det er en vidunderlig organisk proces med et meget uforudsigeligt resultat, og keramiken er meget unik. Den vil have de karakteristiske revner, der ses i raku-keramik, og hvor stykket har råt ler, bliver det helt sort. Vær meget forsigtig, når du håndterer gløende stykker keramik, ellers risikerer du alvorlige forbrændinger; et varmebestandigt forklæde og handsker er et must! Blandt keramikere er der et udsagn om, at hestehår er det bedste valg til at lægge over de opvarmede keramiske stykker for at skabe dekorationer. Jeg har set det, det virker :)🙂
Rakuovn I drift.
Raku keramik.
Pitbrænding er grundlæggende et hul gravet i jorden for at beskytte ilden mod vinden. Det fyldes med kul og lægges lagvis med savsmuld, og stykkerne placeres oven på det, og derefter er der gødning ovenpå. Dette skaber områder med reduktion og områder med oxideret glød, der kan skabe et meget specielt udseende. Temperaturen inde i hullet kan let nå 1000 C. Hvis du ikke har råd til en ovn, kan du prøve denne seje vejledning: pitbrænding i en webergril.
Læs hele guiden her
Brænding
Brænding er den proces, hvor keramikken udsættes for meget høje temperaturer for at transformere ler og glasur til det, vi kender som keramik. Dette skaber keramik, der er hårdt, fast og varigt. Der er to grundlæggende brændings faser, forglødning og glasurbrænding. Groft sagt kan man sige at keramikken tørrer helt under forglødningen. Glasurbrænding gør keramikken færdig og holdbar. Det er selvfølgelig muligt at brænde keramik uden glasur hvis du ønsker det. Lavapletet stentøjsler ser rigtig flot ud på den måde.
Vase uden glasur, lavaplettet ler.
Det kræver lidt øvelse at pakke en keramikovn korrekt. For eksempel kan keramikken røre ved hinanden under en forglødning, men de må ikke røre ved hinanden, når de er glaserede. Hvis du deltager i en keramik klasse, vil læreren sandsynligvis pakke ovnen, og hvis du planlægger at få din egen ovn, kan hun eller han måske give dig tips om, hvordan man pakker en ovn, og måske lade dig hjælpe med det, så du kan lære det fra bunden.
Ovn Hylderne skal have pladevask for at undgå, at glasuren klæber til hylderne. Det kan købes som et pulver, som du tilsætter vand, indtil det ligner kærnemælk. Og husk at bruge handsker eller vaske hænderne, når du er færdig; pladevask er giftig at indtage.
For at holde tingene enkle, antager vi at du har lavet noget med stentøjsler og det er tørret til en læderhård tilstand.
Trin 1. Du skal forgløde keramikken for at gøre dem klar til glasering. Det er trinnet, hvor vand tørres ud, og sulfater og kulstof forbrændes. Der sker meget mere kemi i dette trin, men det er uden for rækkevidden af denne vejledning. Læs din ovn manual om, hvordan du udfører dette trin, og hæv temperaturen langsomt til 800 C.
Trin 2. Nu glaserer du keramikken. Husk, at glasuren ikke må røre ved ovnpladerne, da den kan hænge fast på dem. Hvis glasuren er løbende, skal du placere stykket på en ekstra gammel ovn hylde, hvis du har en. Eller små metal stativer hvis keramikken skal havde glasur under bunden.
Trin 3. Nu er keramikken klar til glasurbrænding. Læs din ovn manual grundigt for at udføre brændingen. Husk, selvom det kan være fristende, skal du ikke åbne ovnen, før temperaturen er under 80 C.
En sjov ting er, at selvom keramikken stykkerne ikke rører ved hinanden, kan de påvirke nabostykket med en anden glasering. Mens mange ser det som en del af magien ved keramikbrænding og elsker uforudsigeligheden, når de åbner ovnen, skal du have en serie stykker, der er helt identiske, så brænd dem alene i en separat brænding.
Hvordan forbedrer jeg overfladen på min keramik?
Tænk først over det indtryk, du ønsker at opnå. Håndlavet keramik behøver ikke at se perfekt ud som industriel fremstillet keramik. Jeg kan lide at tænke på det som en form for unikhed.
Da jeg lavede vasen til venstre, efterlod jeg med vilje spor fra procesen. Uperfekte kanter med et mere levende udtryk.
Hvis du af en eller anden grund ønsker at opnå et poleret udseende, skal du bruge ler med relativt lidt chamotte i det, som f.eks. porcelænsler. Brug en svamp i den læderhårde tilstand for at blødgøre og perfektionere kanter og overflade. Efter forglødningen er det bedste tidspunkt at slibe stykket, fordi det er meget mindre hårdt på dette tidspunkt. Prøv en relativt fin korn vådslibepapir for at glatte overfladen, og hvis du vil bruge almindeligt slibepapir, skal du gå udenfor for at undgå det fine støv. Det er muligt at rette fejl efter en glasur brænding, men du skal bruge diamant slibepapir eller en vinkelsliber, helst en vådsliber med diamant puder eller sandblæsning faciliteter, samt en ansigtsmaske mod støv og sikkerhedsbriller mod flyvende stumper.
Gode bøger om hvordan man laver keramik
Det er en rigtig god bog, fordi den kan bruges som opslagsværk i forhold til forskellige teknikker. Jeg tænker, det er den bedste bog, der er lavet på dansk om, hvordan man laver keramik. Da jeg gik til keramik, var det en bog, der lå i værkstedet.
Det er en lidt dyr bog, så det kan være en god ide at låne den på biblioteket først, hvis du er i tvivl, om den er noget for dig. Det er lettest at finde den på isbn-nummeret.
ISBN13 9788750060093
En anden bog, jeg holder virkelig meget, af er The Ceramics Bible. Det er godt nok en bog på engelsk, men jeg kender igen anden bog, der går så meget i detaljer med de keramiske processer. Den er meget flot illustreret, så man får et virkelig et godt indtryk af, hvordan forskellige ting kan gøres, når man laver keramik. Fx. nævnes alle de forskellige ovne, der findes, med billeder af dem.
Det er en lidt dyr bog.
Her er isbn-nummeret.
ISBN 139781797215143
Sikkerhed først, husk altid, at keramik kan blive farligt!
Det følgende kan ikke garantere at inkludere enhver potentielt farlig situation.
Ovn
Det anbefales kraftigt ikke at købe en lille ovn på eBay, AliExpress osv. Du vil gerne være 100% sikker på, at den passer til spændingen i DK. Det er sandsynligvis det værste sted at spare penge.
En ovn har brug for service fra tid til anden, derfor kan en lokal leverandør være en god idé: de kan give dig de rette installationsanbefalinger. Selv en lille ovn kræver nemt en masse strøm, og den kan nemt trække 10 ampere, så det er en god idé at starte med at undersøge, om din elektriske installation kan levere den slags strøm.
Dette er måske ikke så åbenlyst, men hvis ovnen har et kighul, skal du aldrig kigge direkte ind i ovnen med det blotte øje. Dette skyldes, at den glødende keramik udsender infrarød stråling, der potentielt kan beskadige dine øjne.
Alt bliver meget varmt ved ca. 1260 C (som bruges til stentøj), selvom ovnen er isoleret, så placér ikke noget som træ tæt på ovnen.
Derudover udleder ovnen dampe, der er usunde, så hvis den ikke er godt ventileret, må du ikke arbejde i det samme rum som ovnen.
Læg heller ikke lertøjler i en stentøjsbranding. Det kan ikke tåle den høje temperatur og skal brændes ved en lavere temperatur, ca. 1050 C. Ellers kan det beskadige din ovn alvorligt.
Placer ikke ovnen udendørs, hvor den kan blive våd, fordi du derefter risikerer at få stød.
Endelig skal du selvfølgelig læse ovnens manual for sikkerhedsinstruktioner og hvordan du bruger ovnens controller; temperaturen øges/nedsættes langsomt af controlleren.
Ler danner støv
Mere præcist silikastøv. Det er ikke sundt at indånde det over en længere periode, og det bliver i luften i lang tid, når det frigives. Flere dage.
Sådan bekæmpes silikastøvet
Du må aldrig, nogensinde slibe forglødt keramik indendørs. Gå udenfor og gør det, og husk, at støvet kommer, når leret tørrer. Du skal bruge vand til at rengøre det tørrede ler, men fej det ikke væk eller brug en almindelig støvsuger, det vivler støvet op det er fordi noget af støvet ryger i gennem en almindelig støvsugeren. Hvis du vil have en støvsuger til dit "studie," er her en guide til støvsugere i forskellige klasser af her.
Derudover må du ikke gå rundt på tørt ler, da det frigiver støvet i miljøet. Hvis du bruger et forklæde, husk at vaske det og også dit tøj. Det er heller ikke godt at indtage silika, så vask dine hænder, før du spiser, eller endnu bedre, spis ikke i dit "studie."
Arbejd med dit lerprojekt udenfor om sommeren, men husk, at leret tørrer meget hurtigere i solen, så du må finde et skyggefuldt sted. Ventilation er også en mulighed, men det er sandsynligvis for dyrt for den gennemsnitlige pottemager.
Husk, at gips og tørret ler produkter frigiver meget mere støv, her anbefales det at arbejde med åndedræts værn, her er et link til en guide over forskellige typer.
Glasering
Nogle glasurer indeholder bly og i nogle tilfælde andre giftige forbindelser. Læs altid databladet eller spørg leverandøren, hvis du er i tvivl. Der findes masser af blyfrie glasurer; et godt udgangspunkt kunne være færdige blyfrie glasurer.
Hvis du vil blande dine egne glasurer fra opskrifter, ved du sandsynligvis, hvad du laver, og at du skal gøre det under en udsugning med en ansigtsmaske (nogle ingredienser er giftige at indånde). Personligt bruger jeg altid nitrilhandsker, når jeg glaserer, fordi jeg er allergisk.
Comments